Hudkræft opstår ofte i hovedbunden, fordi hovedbunden eksponeres meget for sollys.

Som forebyggelse, og hvis du har fået konstateret hudkræft i hovedbunden, anbefales det at bruge en solhat, bruge solcreme for at undgå solskoldninger og at søge skygge ml. 12-15. Ligeledes anbefales det ikke at bruge solarie.

Hvis du mistænker hudkræft i hovedbunden, skal du søge læge med det samme. Symptomerne kan være små sår, der ikke vil hele og røde, skællende forandringer, der ikke forsvinder.

Hvis du har fået konstateret hudkræft i hovedbunden, og det spreder sig over et stort sted, så vil der også være risiko for at miste hårvæksten, der hvor hudcanceren har været. Mohs kirurgi er dog skånsom og vævsbesparende, så ved at vælge denne type behandling, vil der opnås et flottere kosmetisk resultat. Netop fordi Mohs kirurgi er vævsbesparende, så vil man kunne bevare så meget hårvækst som muligt.

Der findes flere typer af behandlinger af hudkræft i hovedbunden. Heriblandt afskrabning (curettage) og cremer, som anvendes ved lavrisiko tumorer, samt kirurgiske indgreb, som Mohs kirurgi. Mohs kirurgi giver størst mulig sikkerhed for, at tumoren er fjernet i sundt væv, og giver dermed den laveste risiko for tilbagefald og sår/ar.

Mohs kirurgi er den sikreste metode til at fjerne hudkræft i hovedbunden. Operationen foregår altid i lokalbedøvelse. Man fjerner den synlige hudkræft og en mindre bræmme på 1-2 mm af det omkringliggende sunde væv. Mohs kirurgi giver et langt flottere kosmetisk resultat end en almindelig kirurgisk operation, fordi man fjerner op til 40 % mindre væv, hvilket gør at man kan bevare så meget hårvækst som muligt. Som den eneste privatklinik i Danmark kan Hudkræftklinikken udføre Mohs kirurgi.

Behandling af hudkræft fører som oftest til helbredelse, men har du haft hudkræft i hovedbunden, er der højere risiko for at udvikle hudkræft igen.