Hvilke hudkræft typer findes der, og hvordan ser hudkræft ud og hvilke symptomer, skal du være opmærksom på?

Hudkræft er den mest almindelige form for kræft i verden til trods for, at det er nemt at beskytte sig mod, ved at opholde sig sikkert i solen. Hudkræft er nemt at behandle, hvis det opdages i tide.

Basalcellekræft er den mest almindelige form for hudkræft. Det kan forekomme over hele kroppen, men langt det meste er lokaliseret i hoved- og halsområdet. Ofte vil der være tale om sår, der ikke vil hele eller en knop (tumor), der bløder eller væsker. Området kan være fladt, rødt og skællende.

Pladecellekræft er den anden af de mest almindelige type af hudkræft. Pladecellekræft opstår oftest de steder, som har været udsat for sollys, fx ansigtet, hænderne og i hovedbunden. Pladecellekræft viser sig som en knude, der vokser hurtigt og får sårskorpe på. Knuden kan være øm og væskende. Pladecellekræft kan sprede sig i kroppen, specielt hvis den sidder på læberne, ørerne eller opstår hos patienter med nedsat immunsystem.

Aktinisk keratose er en af de mest almindelige former for hudskade, og opstår oftest i ansigtet, på ørerne, hænderne og i hovedbunden, hvor huden er mest udsat for solens stråler. Aktinisk keratose er en overfladisk hudforandring, der bare kan være en enkelt plet eller dække større områder af huden. De optræder normalt som små røde eller brunlige pletter, som kan være skællede på overfladen. De kan også se læderagtige ud eller føles ru. Aktinisk keratose er tegn på solskade, og skal behandles, da den kan udvikle sig til pladecellekræft.

Malignt melanom (modermærkekræft) er den farligste form for kræft i huden. Det kan opstå i alle aldre til forskel for de 3 andre typer hudkræft, som opstår hyppigere hos ældre mennesker. Det mest almindelige tegn på modermærkekræft er, at et eksisterende eller et nyt modermærke ændrer størrelse, form, farve eller bliver ujævnt eller tykkere. Modermærkekræft kan sprede sig i kroppen, og skal behandles hurtigst muligt. Har man en mistanke eller bekymring om et modermærke, bør man søge læge hurtigst muligt.

Billede af malignt melanom, også kaldet modermærkekræft
Billede af malignt melanom, også kaldet modermærkekræft

Kontrollér huden med særlig opmærksomhed på sår og knopper som:

  • Vokser, ændrer farve og/eller form
  • Skiller sig ud fra dine andre modermærker, sår eller knopper
  • Er asymmetri